Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare Publică Țărănească

Dreptul la Suveranitate Alimentară

Institutul de Cercetări Economice și Sociale Gh. Zane împreună cu Asociația Eco Ruralis și colaboratorii, au organizat Evenimentul pentru Dreptul la Suveranitate Alimentară – Consultare Publică Țărănească – în data de 25 iunie 2016, începând cu ora 10:30, în Iași la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” al Academiei Române (Strada Codrescu nr. 2, Iași).

Acest eveniment face parte dintr-o serie de consultări publice la nivel național, care au ca scop mobilizarea țăranilor, țărăncilor și susținătorilor agriculturii țărănești, pe tema suveranității alimentare. Aceste consultări  au la bază nevoia de a crea o strategie pentru viitorul agriculturii și alimentației, care pune țăranii și țărăncile în centrul deciziilor și care susține agroecologia - agricultura țărănească, drept modelul ideal de agricultură în Româia.

Programul s-a axat pe problema drepturilor țăranilor la resurse, structurat fiind în 3 sesiuni, după cum urmează:

a) Introducere. Suveranitatea Alimentară;

b) Dreptul la Piață;

c) Dreptul la Semințe.

Fiecare sesiune a fost prezentată de reprezentanți ai societății civile țărănești sau de mediu, precum și de cercetători. Dezbaterile au fost urmate de discuții cu participanții – țărani, grădinari, membri ai societății civile din România.

Programul a inclus și o distribuție gratuită de semințe țărănești pentru țărani / țărănci / grădinari / grădinărese.