Știri din economia spațiului rural

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
MODIFICĂRI APROBATE DE GUVERN. Termene mai scurte şi plată eșalonată a comisioanelor de garanţie. Ce a propus Ministerul Agriculturii pentru accesul mai uşor la banii europeni alocaţi prin PNDR 2020?

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
TEMEPERATURI RIDICATE ȘI PRECIPITAȚII PUȚINE. În lunile august, septembrie şi octombrie, temperaturile vor fi peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare, însă se vor apropia de valorile normale în cursul lunii octombrie, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul august - octombrie 2017.

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
Vă reamintim că data de 31 iulie 2017 este termenul limită pentru depunerea cererilor pentru subvenţia la motorina utilizată în agricultură, aferentă trimestrul II, 2017.

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană comportă riscuri reale în ceea ce priveşte costul, disponibilitatea şi calitatea proviziilor alimentare din Regatul Unit, pe care guvernul de la Londra nu pare să le fi luat în considerare.

Monday, 24 July, 2017 - 13:14
In perioada 1 iulie - 1 octombrie au loc controalele in teren efectuate de inspectorii APIA, esantionul de control continand un numar de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecoconditionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafata si in sectorul zootehnic. Potrivit regulamentelor APIA, fermierii selectati in esantionul de control au obligatia sa permita accesul inspectorilor pe terenul fermei, sa prezinte inspectorilor informatii si documente legate de obiectul controlului si sa delimiteze parcelele, la fata locului, daca pe parcelele invecinate a fost infiintata citeste in continuare

Monday, 24 July, 2017 - 13:14
Catina este un arbust spinos care rodeste fructe mici albe sau rosii, o planta cu extraordinare proprietati antioxidante benefice pentru sanatate. Poate fi valorificata sub diverse forme, proaspata, ulei de catina, ceai din fructe de catina, muguri, frunze si chiar scoarta si siropuri. Uleiul de catina se foloseste, ca materie prima, in industria farmaceutica dar si in cea in cea alimentara sau in cosmetica. Potentialul productiv este de aproximativ 20 de tone la hectar, iar pretul de vanzare al catinei se situeaza intre 1,7- 2 euro la kilogram, cultura de catina devenind foarte citeste in continuare

Monday, 24 July, 2017 - 11:18

Lunile august, septembrie și octombrie vor fi caracterizate de un regim termic situat peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul și vestul țării, în timp ce, din punct de vedere al precipitațiilor, acestea vor fi deficitare în intervalul menționat, însă se vor apropia de valorile normale în decursul lunii octombrie, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul august – octombrie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În august  temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării și apropiate de normal în rest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de vară este de 19,7 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 23 de grade Celsius în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Crișana.

De asemenea, în ultima lună de vară, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai scăzute se vor acumula în regiunile sudice, estice și vestice. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna iunie este stabilită la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), Oltenia (până la 88 l/mp) și Moldova (până la 87 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (între 28 și 40 l/mp).

Pentru luna septembrie, meteorologii estimează temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul și vestul țării. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureș (între 13 și 15 grade) și Moldova (între 10 și 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 19 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor fi în general deficitare, în septembrie, cu excepția regiunilor nordice și centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Crișana (până la 78 l/mp), Maramureș (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) și Banat (70 l/mp). Pe de altă parte, cantități mai reduse de precipitații se vor consemna în Moldova, de până la 55 l/mp.

Potrivit ANM, în octombrie, temperatura aerului va putea avea valori peste media climatologică în sud, sud-est și local în vest și apropiate de normal în restul țării. Norma climatologică a lunii este stabilită la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 6 și 10 grade Celsius, în Transilvania, între 5 și 12 grade în Moldova, dar și de până la 14 grade Celsius, în Dobrogea.

Totodată, precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice și estice. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 43,5 l/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 19 și 41 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%, potrivit AGERPRES.

The post CUM VA FI VREMEA PÂNĂ ÎN OCTOMBRIE appeared first on Televiziunea Agriculturii si a Satului Romanesc.


Monday, 24 July, 2017 - 13:25

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion, citat de AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cauzele incidentului ar putea fi uzura bazinului sau defecțiunea unui robinet.

„În urma verificărilor la fața locului s-a constatat că avarierea s-a produs în urma uzurii morale a acestui bazin sau a defecțiunii tehnice a unui robinet. Nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale. Valoarea aproximativă a pagubelor este în curs de stabilire. Oricum este o pagubă foarte mare. Acel rezervor aparținea unui operator economic, o fabrică de conserve’, a declarat Cătălin Sion.

El a precizat că evenimentul a avut loc sâmbătă, când printr-un apel la 112 s-a semnalat faptul că în curtea unei societăți comerciale din zona industrială a municipiului Tecuci un bazin de apă a cedat și un val de apă a avariat mașini și a inundat o hală, o curte și niște anexe ale fabricii.

„A fost vorba despre un bazin de apă de 1.000 metri cubi care a cedat. Era pe jumătate cu apă, iar apa care s-a revărsat a afectat 18 mașini aparținând operatorului economic în cauză și unor persoane fizice, dar și două TIR-uri. Au fost afectate și o curte, o hală de circa 100 metri pătrați și câteva anexe. S-a intervenit cu motopompe și două autospeciale pentru evacuarea apei”, a spus Sion.

 

The post EXPLOZIE LA FABRICA DE CONSERVE TECUCI appeared first on Televiziunea Agriculturii si a Satului Romanesc.


Monday, 24 July, 2017 - 11:10

Guvernul a aprobat un memorandum cu modificările legislative şi procedurale propuse de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru implementarea în cele mai bune condiţii a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

 

Propunerile au fost făcute pornind de la o serie de dificultăți constatate din experiența de până acum în derularea programului și care țin de activitatea unor autorități ale statului de care depinde bunul mers al proiectelor finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală împreună cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au făcut toate diligențele necesare în vederea lansării de sesiuni de primire de proiecte pentru toate măsurile/sub-măsurile ce pot concura la atingerea țintei de absorbție a fondurilor europene în cadrul PNDR 2014-2020. Până în prezent, au fost licitate aproximativ 5,54 mld. Euro din fondurile disponibile pentru investiții, din care 2,215 mld. Euro reprezintă sume selectate spre contractare prin rapoarte de selecție.

Propunerile de modificări legislative și procedurale incluse în memorandum vizează sfera de competență a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), a Ministerului Mediului — respectiv a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului/Gărzii Naționale de Mediu — și cea a Ministerului Finanțelor Publice.

Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de initiator al memorandumului, propune:

În cadrul procedurilor de achiziții publice, comunicarea rezultatului evaluării ofertelor de proiecte într-o singură etapă — cea finală, cu posibilitatea de contestare doar în cadrul acestei etape, și scurtarea termenelor de avizare prin prioritizarea licitațiilor din fonduri europene;

Înființarea în cadrul ANAP a unui compartiment pentru analiză ex-ante a documentației aferente achizițiilor publice a căror sursă de finanțare este asigurată din fonduri europene și eliminarea participării obligatorii a observatorilor ANAP la fiecare întâlnire a comisiilor de evaluare;

Analizarea tuturor proiectelor cu finanțare europeană printr-un mecanism stabilit de comun acord cu Ministerul Mediului/Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care să asigure emiterea documentului ‘clasificarea notificării’ în termen cât mai rapid, precum și scurtarea tuturor celorlalte termene administrative de emitere a documentelor specifice etapei de încadrare:

Emiterea avizelor/acordurilor pentru ariile protejate care nu au planuri de management sau custode să fie realizată prin extrapolarea soluțiilor aplicabile ariilor fără constrângeri;

Emiterea unui act normativ prin care garanția aferentă avansurilor beneficiarilor publici să fie asigurată de către Ministerul Finanțelor Publice;

Crearea posibilității de plată eșalonată a comisioanelor percepute de instituțiile financiare care emit scrisori de garanție bancară.

The post GUVERN: PROPUNERI PENTRU IMPLEMENTAREA MAI BUNĂ A PNDR appeared first on Televiziunea Agriculturii si a Satului Romanesc.


Monday, 24 July, 2017 - 16:15
IDEEA PRINDE CONTUR! Şeful MADR, Petre Daea caută soluţii pentru a pune în practică ideea inovatoare privind valorificarea lânii în domeniul construcţiilor.

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
CINE RECOLTEAZĂ DEVREME, PRIMEŞTE PREŢ MAI BUN. A început recoltatul pepenilor din ferma lui Mihai-Florian Dinu, din Ialomiţa. O tonă de pepeni verzi şi galbeni vor ajunge în pieţele din Bucureşti.

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
DEROGARE PENTRU NEONICOTINOIDE. Două produse utilizate pentru tratamentul seminţelor de rapiţă au primit autorizare temporară în toamna 2017.

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
SOIURILE ROMÂNEŞTI AU VALOARE DE TEZAUR. „Pe cheltuiala mea, am adus din Statele Unite, din Germania, dar şi din alte părţi ale lumii, soiurile noastre vechi pe care le-am pierdut. Şi nu este în regulă ca să cer aprobare Băncii de gene a Americii ca să cultiv ceapa de Buzău, la mine la Buzău!”, spune Costel Vânătoru, coordonatorul Laboratorului genetică şi ameliorare al SCDL Buzău.

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
Producătorul de maşini agricole John Deere a anunţat la începutul lunii iulie că va investi în compania germană Kramer-Werke GmbH, pentu crearea unei "alianţe pe termen lung".

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
PRODUCŢIE DIMINUATĂ DE VREMEA REA! Producţia de vin a Franţei, al doilea producător mondial de vin, se va situa anul acesta la un nivel scăzut record, arată estimările Ministerului francez al Agriculturii. Celebra regiune Bordeaux ar putea pierde jumătate din producţie!

Monday, 24 July, 2017 - 16:15
Ministerul Agriculturii anunţă că s-a prelungit sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1A „Investiţii în exploataţii pomicole”, până la data de 30 septembrie 2017, ora 16:00.

Monday, 24 July, 2017 - 11:01

Senatorul Tánczos Barna a declarat în cadrul unei dezbateri ce a avut loc la Băile Tușnad că ar trebui asigurate competențe mai largi grupurilor de acțiune locală, în cadrul programelor de dezvoltare rurală

„Finanțările europene pentru dezvoltare rurală ar fi mai eficiente dacă grupurile de acțiune de pe plan local, asociațiile de tip Leader, ar beneficia de mai multe competențe. În prezent, aproximativ 3-5 la sută din sumele alocate revin acestor grupuri, însă scopul ar fi ca acest procent să ajungă la 20-30 la sută, deoarece asociațiile LEADER sunt capabile să dirijeze cheltuirea fondurilor în funcție de prioritățile din plan local și să stabilească o direcție pentru utilizarea lor, care să contribuie în cel mai eficient mod la dezvoltarea agriculturii în regiune”, a spus senatorul Uîn cadrul dezbaterii.

Participanții la dialog au vorbit despre necesitatea elaborării după anul 2020 a unei politici agrare comune la nivelul UE, dar și despre obiectivele principale pe care aceasta ar trebui să le cuprindă în planul bugetar pentru următorii 7ani.

Tánczos Barna consideră că, la nivel global, se analizează problema finanțării sistemelor de sprijin agricol, dacă acestea sunt sau nu sustenabile pe termen lung, ori dacă ar fi mai eficient ca acestea să fie bazate pe concurența de piață. Totodată, potrivit senatorului UDMR de Harghita, raportat la prețurile produselor agricole pe alte continente, este indiscutabil faptul că, fără o politică europeană coerentă de dezvoltare rurală și agricultură, în lipsa unui sistem de sprijin compensator acordat producătorilor agricoli, am rămâne foarte mult în urmă în competiția globală.

The post UN SENATOR PROPUNE COMPETENȚE MAI LARGI PENTRU GRUPURILE DE ACȚIUNE LOCALĂ appeared first on Televiziunea Agriculturii si a Satului Romanesc.


Saturday, 22 July, 2017 - 15:03
CONTROALE ÎN TOATĂ ŢARA! Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) anunţă că a demarat o amplă acţiune de control pentru acest weekend, după ce a primit notificări din partea din partea Comisiei Europene cu privire la apariţia şi evoluţia unor noi focare de pestă porcină africană în ţările vecine.

Saturday, 22 July, 2017 - 15:03
ÎN VIGOARE de la 1 IANUARIE 2018! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 21 iulie 2017, actul normativ care modifică Legea 88/2016 referitoare la etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate.

Friday, 21 July, 2017 - 14:27
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, însoţit de subsecretarul de stat Floricel Maricel Dima, s-a aflat în vizită de lucru în Societatea Agrimat Matca, administrată de inginerul Gavrilă Tuchiluş, unul dintre fermierii performanţi din judeţul Galaţi şi din ţară. Motivul este unul cât se poate de serios: irigaţiile.

Friday, 21 July, 2017 - 14:27
FIRMĂ MARE, PROFIT MIC. Anunţul de ultimă oră al unuia dintre traderii de cereale de top, prezent şi pe piaţa din România!

Friday, 21 July, 2017 - 15:35
Profi a inaugurat în această săptămână cinci magazine, unul în Rosiorii de Vede şi patru în localităţi noi: Malu, Pechea, Valea Stanciului şi Târgu Cărbuneşti.   Unitatea din Malu, judeţul...

Friday, 21 July, 2017 - 14:27
VREŢI BANI EUROPENI? Primul pas este să aflaţi dimensiunea economică a fermei, pentru a şti ce tip de sprijin puteţi accesa şi câţi bani puteţi primi.

Friday, 21 July, 2017 - 14:27
CREDINŢE ŞI TRADIŢII. Pe 20 iulie, creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, considerat ocrotitorul recoltelor, dar şi patronul apicultorilor. Ce tradiţii respectă oamenii în această zi de mare sărbătoare?

Friday, 21 July, 2017 - 14:27
BIROCRAŢIE EXCESIVĂ PENTRU PROIECTELE EUROPENE. Oferte tehnice de mii de pagini şi proceduri de coşmar pentru cei care accesează bani europeni. Ce vor consultanţii PNDR şi ce soluţie au MADR şi AFIR pentru proiectele întârziate?

Thursday, 20 July, 2017 - 18:57

AFIR a anunțat că măsurile pentru fermele mici ar putea fi deschise pentru o perioadă mai lungă.

Află mai multe:

The post AFIR PRELUNGEȘTE PERIADA DE DEPUNERE A PROIECTELOR PENTRU FERME MICI appeared first on Televiziunea Agriculturii si a Satului Romanesc.


Thursday, 20 July, 2017 - 18:33

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va prelungi termenul limită de finalizare a proiectelor europene contractate în vechiul exerciţiu financiar şi trecute în perioada de tranziţie doar în cazul în care se constată că sunt şanse reale de finalizare a acestora, a anunţat joi, la Satu Mare, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, citat de AGERPRES.

Consultanţii pe proiecte europene din judeţ i-au explicat acestuia, în cadrul unei întâlniri publice, că în unele cazuri au existat probleme foarte mari, fiind inclusiv beneficiari care au avut contracte de execuţie cu o firmă ce a intrat în faliment şi nu au mai terminat lucrările, solicitând prelungirea termenului de finalizare, de 31.12.2017.

„Legea achiziţiilor publice pur şi simplu ne termină. Este binevenită, mă bucur că se face totul online şi este transparent, dar procedura în sine este groaznică. Este un volum atât de mare de documente pe care trebuie să îl verifici, sunt termene peste termene, deci dacă reuşeşti să termini o procedură în trei-patru luni eşti considerat un fel de erou. Au fost primării care au avut 49 de oferte, o ofertă tehnică a unui ofertant are şi până la 1.000 de pagini. E un subiect foarte, foarte delicat. Măcar să vină cu o declaraţie că îţi asumi că respecţi caietul de sarcini, proiectul tehnic, există atâtea posibilităţi, dar nu să vii să evaluezi 50 de proiecte tehnice la 1.000 de pagini şi pe urmă mergem la Financiar şi altă distracţie. Nu mai vorbim de contestaţii, că acolo este un adevărat coşmar”, a spus Paula Fogaş, consultant la o firmă din Satu Mare.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a afirmat că se vor discuta proiectele în parte, iar termenele vor fi prelungite pentru proiectele unde se constată că sunt şanse reale de finalizare.

„Vom încerca prelungirea implementării acestor proiecte, dar doar pentru acelea care demonstrează că sunt într-o fază avansată de execuţie. Adică am avut neplăcerea să văd că în cadrul proiectelor tranzitate au fost unele contractate cu foarte mult timp în urmă şi care nu au făcut niciun pas în a fi implementate. Practic, se va analiza proiect cu proiect şi, în condiţiile în care proiectele respective au şanse să fie finalizate…. Sunt unele cazuri în care sunt terminate în proporţie de 95%, sunt cazuri în care sunt finalizate dar nu au obţinut încă avizele şi aşteaptă de la Mediu, de la Apele Române sau altă parte. Pentru acele proiecte se va accepta această solicitare de prelungire”, a declarat Potor.

Directorul AFIR, Adrian Cheşnoiu, a precizat că se aştepta la această solicitare şi a subliniat că se va renunţa la proiectele unde nu există şanse de atingere a obiectivelor.

„Noi am preîntâmpinat astfel de proiecte, ştiam că se va ajunge aici. Am spus că toate aceste proiecte care au intrat pe tranziţie au intrat pe alocarea 2014-2020, este extrem de important să vedem ce şanse au de a le duce la bun sfârşit. Acolo unde constatăm cu beneficiarul că nu există şanse de implementare şi atingere a obiectivelor să renunţăm la proiect astfel încât sumele alocate să fie reintroduse în alocările sesiunilor ce se vor desfăşura în viitor”, a spus Cheşnoiu.

The post AFIR VA PRELUNGI TERMENUL DE FINALIZARE A UNOR PROIECTE appeared first on Televiziunea Agriculturii si a Satului Romanesc.


Thursday, 20 July, 2017 - 19:16
Nimic nu e mai tonic pentru profesioniştii din FMCG şi retail decât o piaţă în creştere consistentă. Poate doar încrederea în sustenabilitatea acestui trend. Astfel, pentru specialiştii în vânzări,...

Thursday, 20 July, 2017 - 11:34
CHEP, furnizor de servicii de închiriere a paleților, a susținut  workshopuri de logistică și vânzări în cadrul primei ediţii a SUMMER’S COOL, școală de vară organizată pentru tinerii care doresc să-și...

Thursday, 20 July, 2017 - 10:56
Profesorul clujean Avram Fitiu a pus pe picioare o mica afacere in mediul rural, investind o suma nu foarte mare si ajungand sa obtina venituri de pana la 2.000 de euro lunar. Afacerea este in domeniul plantelor medicinale si se axeaza pe cultivarea si procesarea papadiei ecologice. Pentru cei interesati sa ii urmeze exemplul acesta spune ca investitia initiala nu este una foarte mare, fiind nevoie in special de o gospodarie cu anexe la tara cu o suprafata cultivabila de cel putin un hectar, si de o masina personala. Suprafata respectiva trebuie cultivata si exploatata in regim citeste in continuare