De unde cumpărăm produse alimentare ecologice

grafic consumatori produse ecologice

Ioan Sebastian Brumă & Codrin Dinu Vasiliu

Conceptul de produs ecologic nu îi spune prea multe consumatorului român din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. În acest termen se împletesc accepțiunile oficiale, reglementările legislative, percepția și propria sa educație.

Conform graficului prezentat mai sus, de cele mai multe ori, acest consumator cumpără produsul ecologic alimentar: de la piață (piețele agroalimentare), direct de la producător sau de la supermarket.

Având în vedere accepțiunea oficială, potrivit căreia produs ecologic este produsul certificat ecologic, trebuie făcute, totuși, câteva precizări.

Piața agroalimentară nu are produse ecologice. Sau dacă le are, prezența lor este acolo una accidentală. La piață, găsești, de cele mai multe ori, o lume amestecată. Pe de o parte ai de a face cu două categorii de produse: unele provenite de la ţărani şi altele din en-grossuri. Pe de altă parte te lovești de două categorii de comercianţi: ţăranii, din ce în ce mai puţini şi intermediarii, din ce în ce mai mulţi. Piața agroalimentară nu este nicidecum locul care definește distribuția produselor agroalimentare ecologice.

Achiziția direct de la producător nu asigură caracterul ecologic. Cel mult conferă nota de prospețime sau cea de autenticitate a produselor. Nimic mai mult.

Deși supermarketul este zona de cel mai mare confort în ceea ce privește cumpărarea produselor alimentare ecologice, existând chiar zone distincte pentru această categorie de produse, supermarketul este, totodată, câmpul de bătaie al marilor confuzii: vei întâlni produse cu etichete viu colorate, care îți transmit mesajul „eco” sau „bio”, fără să fie ecologice. Marketingul mizează pe această confuzie între produs ecologic și pseudo-mărcile bio și eco. În final, produsul ecologic riscă să nu intre în coșul de cumpărături.

Dacă este să citiți aceste observații în posibila lor notă negativă, am dori să credeți că nu aceasta este intenția noastră.

În graficul prezentat, ideea de produs ecologic devine un concept regulativ pentru expectanțele consumatorului.

Mai importante sunt concluziile care țin de interpretarea acestor expectanțe:

Consumatorul, fie că se repliază sau nu sub conceptul de produs ecologic, își dorește un produs de la țară, pe un lanț de distribuţie cât mai scurt și cu o protecție cât mai mare din partea autorităților.   

 

Vă mulțumim că ne-ați urmărit
și vă invităm la următoarea postare,
în care vom vorbi despre curiozitate, protecția animalelor și sănătate,
ca motive pentru a cumpăra alimente ecologice.

Sebastian și Codrin

 

Datele prezentate sunt obținute prin aplicarea, în 2016, a chestionarului Produsele Agroalimentare Ecologice. 
Chestionarul a fost realizat de: Ioan Sebastian Brumă, Lucian Tanasă, Codrin Dinu Vasiliu

 

Tema de cercetare